KULTURNA DEDIŠČINA
SVETE GORE

Svete gore so prastaro kultno središče na istoimenskem hribu z dominantno lego nad celotnim Obsoteljem. Na hribu, s katerega pogled seže vse do Pohorja in daleč v hrvaško Zagorje, kraljuje pet sakralnih objektov. Osrednji del zavzema romarska Marijina cerkev, okoli nje stoje štiri kapele. V 18. stoletju je ob vznožju hriba nastalo župnišče ter pred njim kapela, posvečena Žalostni Materi Božji. Od tod pot do Svetih gora spremlja 15 postaj križevega pota. Pod hribom stoji kapela Božje noge z izvirom pitne vode.
Osrednja svetogorska cerkev, posvečena Marijinemu rojstvu, je stala že pred prvim posrednim omenjanjem v listinah leta 1257.
Danes nas na hribu pričaka triladijska bazilika. Cerkvena notranjost je med leti 1868-1871 poslikal Tomaž Fantoni.
Skorajda celoten prezbiterij zavzema veliki trinadstropen oltar, ki je posvečen trem Marijinim praznikom: rojstvu, oznanjenju in vnebovzetju. V ladji je k slopom prislonjenih šest stranskih oltarjev. Prvi na levi je posvečen sv. Ani, drugi sv. Florijanu, tretji pa Antonu Puščavniku. V desnem nizu si od začetka sledijo oltarji, posvečeni Mariji sv. rožnega venca, sv. Frančišku Ksaveriju ter zadnji sv. Izidorju. Vsi oltarji so iz tretje četrtine 18. stoletja.
V sredini ladje je nameščen prestol z Marijo, ki v naročju drži Jezusa. Kip je sicer star, a popolnoma predelan. Romarji se k njej zatekajo s svojimi težavami in prošnjami. Levo od prestola je baročna prižnica, na pevski empori se nahajajo tridelne orgle iz 1. pol. 18. stoletja.
Nad cerkvijo sta kapeli Lurške Matere Božje ter sv. Sebastijana in Fabijana, pod cerkvijo sta kapeli sv. Jurija in Martina, v osnovi še predromanski, ki sodita v ozek krog najstarejših sakralnih objektov na Slovenskem.

Kontakt:
župnik Damjan Kejžar
03/809-40-42
031/278-180
www.svetegore.si

SVETE GORE
VIRI in FOTOGRAFIJE so iz arhive: Kozjanski park, Občina Bistrica ob Sotli, MD Bistrica ob Sotli, Župnija Sv. Peter pod Sv. gorami.
 
Copyright © 2012 Turistično društvo Bistrica ob Sotli | All Rights Reserved | Designed By GEC